
Wat een fantastisch televisieprogramma is Het Perfecte Plaatje! Ik heb de aflopen weken seizoen 5 en 6 gekeken en werd meteen geïnspireerd door de opdrachten. Ik zag de mogelijkheid om de opdrachten in te zetten tijdens de kunstvakken. Daarom geef ik je in dit blog de leukste fotografie opdrachten uit seizoen 5 en 6 die je gemakkelijk kunt inzetten tijdens de kunstlessen.
Bij de fotografie opdrachten heb ik voor je de fotograaf genoteerd die ze als inspiratiebron gebruikten in het programma zodat je die kunt voorleggen aan de leerlingen. Daarnaast geef je ik tips hoe je de opdracht zou kunnen inzetten in de les. Wel zo handig, dacht ik!
Het Perfecte Plaatje
Ben je nog niet bekend met Het Perfecte Plaatje? In dit televisieprogramma strijden bekende Nederlanders tegen elkaar om het maken van de beste foto. Elke aflevering bestaat uit twee uiteenlopende fotografie opdrachten. Bij elke opdracht is een fotograaf te gast waarvan ze het werk als inspiratiebron nemen. Na elke opdracht krijgen de fotograferen een cijfer. Degene die na de twee opdrachten het laagst scoort, verlaat het programma.
Tip!
In sommige opdrachten moeten de fotografen een bepaald model en/of attribuut vastleggen. Dat model of attribuut wordt voorafgaand aan de shoot gekozen. De voorwerpen staan voor de fotografen gepresenteerd. Degene die in shoot 1 het hoogst gescoord heeft mag als eerste kiezen, daarna volgt de rest van hoog naar laag.
Tip: Dit keuzesysteem is leuk om in te zetten tijdens de les. Zorg dat je genoeg verschillende voorwerpen hebt verzameld die passen bij de opdracht. In plaats van degene die het hoogst gescoord heeft als eerst te laten kiezen, is het wellicht leuker om het op alfabetische volgorde te doen of door een digitaal rad in te zetten.
1. Architectuurfoto met sporter
Fotografeer een gebouw en een sporter. De opdracht gaat om de architectuur, de sporter speelt een bijrol. Het versterkt jouw compositie of het vervreemd juist. De sporter komt met een sportattribuut. Het attribuut moet op de foto zichtbaar zijn. Denk aan een SUP board, basketbal, tennisbal en racket, spitzen, etc.
Fotograaf: Luc Büthker
Hoe in te zetten tijdens de les: Laat de leerlingen hun sportoutfit en sportspullen mee naar school nemen. De leerlingen die niet op een sport zitten kunnen een attribuut lenen uit de gymzaal. Maak duo’s. Laat de leerlingen in hun sportoutfit en met hun attribuut op pad gaan in de stad of dorp om hun foto te maken.
2. Natuurfoto met een explosie van kleur
In deze opdracht maak je een kleurrijke foto van de Nederlandse natuur. Je kunt kiezen voor een kleurrijk landschap, insect of bloem. Je mag voor deze opdracht een macrofoto maken.
Fotograaf: Bas Meelker
Hoe in te zetten tijdens de les: Voor deze opdracht is het waardevol om met je leerlingen naar een in de buurt liggend park of bosgebied te gaan.
3. Fotografeer jouw held
Fotografeer jouw held in een serie van drie foto’s. In de drie beelden vertel je het verhaal van deze persoon. Eén foto is een zelfportret met jouw held. De toeschouwer hoeft de persoon niet te kennen, maar het moet wel duidelijk worden waarom die persoon een held voor jou is.
Fotograaf: Cynthia Boll
Hoe in te zetten tijdens de les: Deze opdracht kun je het beste inzetten als een huiswerkopdracht. De leerlingen hebben voor deze shoot wat meer voorbereidingstijd nodig. Laat ze nadenken over wie voor hun een held is en hoe ze dat in beeld kunnen brengen. Leg ze vragen voor zoals: welke locatie is verbonden aan jouw held? Welke werkzaamheden voert jouw held uit? Welke kleding draagt jouw held? Dat zijn elementen die ze terug kunnen laten komen in de foto.
4. Remake van een albumhoes
Kies een albumhoes uit en maak daar een remake van. Neem de albumhoes niet exact over, maar geef er een eigen draai aan. Wat kun je toevoegen aan de foto zonder dat het origineel verloren gaat?
Hoe in te zetten tijdens de les: Je kunt voor de leerlingen al een selectie van albumhoezen maken waaruit ze mogen kiezen, maar je kunt ze ook vrij laten en zelf een albumhoes laten uitzoeken.
5. Dessert met actie
Maak een foto van een dessert waarbij actie te zien is. Denk aan gooien, stuiven, splashen, gieten, strooien, etc. Het dessert ziet ondanks de toegevoegde actie er nog steeds smakelijk uit.
Fotograaf: Kamile Kave
Hoe in te zetten tijdens de les: Hebben jullie kooklessen op school? Die lessen zouden dan perfect aan deze fotografie opdracht gekoppeld kunnen worden. Maak er een vakoverschrijdend project van!
6. Minimalistische natuurfoto
Maak een minimalistische natuurfoto. Op de foto is eenvoud en leegte te zien. Het onderwerp op de foto is klein. De negatieve ruimte (de lege ruimte om het onderwerp heen) is groot. In deze opdracht gaat het om de kunst van het weglaten. Er staan zo min mogelijk onderwerpen op de foto.
Fotograaf: Bas Meelker
Hoe in te zetten in de les: Ook voor deze opdracht is het waardevol om met je leerlingen naar een in de buurt liggend park of bosgebied te gaan.
7. Comedy filmposter
Maak een filmposter voor een comedy film. Bekijk eerst de film en maak er daarna een filmposter bij. Denk na over welke elementen vaak worden ingezet bij een comedy filmposter en zet ze in voor jouw eigen poster. De titel van de film en de namen van de acteurs staan op jouw filmposter vermeld.
Hoe in te zetten in de les: Kies een film uit die je met de hele klas bekijkt of laat de leerlingen een eigen film uitkiezen. Daarbij maken ze nieuwe filmposter.
8. Magazine
Maak een cover voor een magazine. Je kunt kiezen uit de volgende titels: Rockstar, Jouw tent is top, Zen-magazine, Plastic Fantastic of Handyman. De foto die je maakt moet matchen met het thema van het blad. Daarbij bedenk je een tagline. De tagline en de titel van je gekozen thema moeten op cover staan.
Fotograaf: William Rutten
Hoe in te zetten tijdens de les: Voor deze opdracht kun je Photoshop inzetten. Zo leren de leerlingen hoe ze tekst kunnen toevoegen aan een foto.
9. Dieren in de stad
Maak een tweeluik van dieren in de stad. Op de foto’s laat je zien hoe het dier zijn plek in de stad heeft ingenomen en hoe de mens hiermee omgaat. Hoe leven zij naast elkaar? Op een van de foto’ is dan ook een mens en een dier te zien.
Fotograaf: Frans Lemmens
Hoe in te zetten tijdens de les: Voor deze opdracht gaan de leerlingen op pad in hun stad of dorp. Leg uit dat bij een tweeluik het de bedoeling is dat de foto’s los van elkaar sterke beelden moeten zijn, en dat wanneer de twee foto’s naast elkaar staan ze elkaar moeten aanvullen.