
Leren door middel van een educatieve escaperoom is leuk en uitdagend voor leerlingen. Het is een actieve werkvorm dat aansluit omdat het spelelement, ook wel gamification of gamificatie genoemd, de betrokkenheid van de leerlingen vergroot. Maar hoe maak je zelf een educatieve escaperoom van jouw lesstof? In dit blog geef ik je een handleiding en tips. Wil je zien hoe de escaperooms van Kijkstof zijn opgebouwd? Check ze hier.
Verschillende soorten escaperooms
Escaperooms zijn er in verschillende soorten. De bekendste vorm is de escaperoom waarbij de deelnemers worden opgesloten in een ruimte en binnen een bepaalde tijd naar buiten moeten zien te komen. Andere vormen zijn de escaperoute en escapeboxen.
Bij een escaperoute is de escaperoom uitgezet als route. De puzzels moeten in een bepaalde volgorde opgelost worden. Door het oplossen van een puzzel speel je de nieuwe puzzel vrij. De puzzels lopen als het ware in elkaar over.
Bij escapeboxen maakt de volgorde waarop de puzzels worden opgelost niet uit. Het staat los van elkaar. Met escapeboxen spelen de deelnemers bij elke puzzel delen van iets vrij. Dat ‘iets’ kunnen voorwerpen zijn, delen van een plattegrond of omschrijvingen van een identiteit. Wanneer de deelnemers alle delen hebben vrijgespeeld kunnen ze daarmee bijvoorbeeld een bouwwerk compleet maken, hun weg terugvinden naar huis of de moord oplossen.
Zodra je hebt bepaald welke lesstof je wilt verwerken in de escaperoom zul je daarin moeten ontdekken welke vorm daar het beste bij past. Je kunt ook een combinatie van de verschillende vormen maken.
Digitale of analoge escaperoom
Je zult er misschien niet direct aan gedacht hebben, maar je kunt ook een digitale escaperoom maken. Deze vorm is vooral handig als je in de escaperoom wilt verwijzen naar websites zoals Google Arts en Culture, Google Earth of YouTube. Het voordeel van de digitale escaperoom is dat je minder tijd nodig hebt voor het klaarzetten.
Voor het maken van een digitale escaperoom raad ik je aan om Google Forms te gebruiken. Met Google Forms kun je een escaperoute uitzetten. Aan het eind van elke puzzel moeten de leerlingen antwoord geven op een vraag om zo verder te gaan naar de volgende puzzel.
Het voordeel van de analoge escaperoom is dat de leerlingen worden getriggerd door de aanwezigheid van fysieke kistjes en cijfersloten. Ze hebben een actievere houding omdat ze zich door het lokaal kunnen verplaatsen op zoek naar hints en raadsels.
Je kunt er ook voor kiezen om digitaal en analoog in elkaar te laten overlopen. Padlet is daarvoor een handige website. Gebruik de Kaart om de puzzels uit te zetten over de wereldkaart of gebruik de Tijdlijn om de volgorde van de puzzels in de escaperoom aan te geven.
In een analoge escaperoom kun je ook digitale middelen verwerken. Je kunt in de instructie van de puzzel verwijzen naar een laptop die je bij de puzzel klaarzet of je gebruikt QR-codes die de leerlingen kunnen scannen.
De lesstof
De belangrijkste stap in het ontwikkelen van de escaperoom is het kiezen van het verhaal, onderwerp of thema en welke lesstof je erin wilt verwerken. Stel jezelf de vraag: wat moeten de leerlingen kennen aan het einde van de escaperoom? Schrijf de lesstof puntsgewijs op.
De opzet
Nu je weet welke lesstof je wilt behandelen is het de bedoeling dat je de opzet van de escaperoom gaat vaststellen. Geef antwoord op de vragen hieronder om zo de opzet te bepalen.
- Ga je voor een escaperoom, escaperoute of escapeboxen? Of maak je een combinatie van de verschillende vormen?
- Voor hoeveel leerlingen maak je de escaperoom?
- Gaan de leerlingen alleen, in duo’s of in groepjes aan het werk?
- Strijden de leerlingen tegen elkaar of werken ze samen toe naar één doel?
- Waar zet je de escaperoom neer? Kan het in het klaslokaal of heb je een andere ruimte nodig?
- Hoe lang moet de escaperoom in totaal duren?
- Uit hoeveel puzzels bouw je de escaperoom op? Tip: kijk naar de hoeveelheid lesstof die je wilt behandelen.
De puzzels
Je hebt nu de taak om de lesstof te verwerken in puzzels. Bekijk de lesstof en bedenk wat voor soort puzzel daarbij zou kunnen passen. Maak gebruik van bestaande puzzels en pas het zo aan dat het binnen je onderwerp, verhaal of thema past. Hieronder volgt een lijstje met puzzels en opdrachten die je kunt inzetten:
- Codewoorden ontcijferen
- Woordzoeker
- Legpuzzel
- Morsecode
- Symbolen ontcijferen
- Tijdlijn
- Vragenlijst
- Spiegelschrift
- Sudoku
- Memory
Het einddoel
Elke escaperoom heeft een einddoel. Soms is het simpelweg binnen de tijd jezelf zien te bevrijden, maar je kunt er ook voor kiezen om iets vrij te spelen. Zoals ik aan het begin van dit blog aangaf kunnen de leerlingen voorwerpen, delen van een plattegrond of omschrijvingen van een identiteit vrijspelen. Wanneer de leerlingen alle delen hebben vrijgespeeld kunnen ze daarmee bijvoorbeeld een bouwwerk compleet maken, hun weg terugvinden naar huis of de moord oplossen. Geef in het begin aan de leerlingen aan wat het einddoel is.
Benodigdheden
Maak een lijst van de benodigdheden. Kies je voor een analoge escaperoom dan heb je verschillende voorwerpen nodig. Denk aan koffers, kistjes en cijfersloten. Voor een digitale escaperoom heb je divices nodig. Check of je voldoende devices in huis hebt of laat de leerlingen hun eigen telefoon of laptop gebruiken.
Testen en uitvoeren!
Het allerbelangrijkste bij een escaperoom is dat je vooraf alle puzzels test om zo foutjes eruit te halen. Zijn de foutjes eruit gehaald en lopen de puzzels goed in elkaar over? Dan is het tijd voor de uitvoering! Veel puzzel plezier!
Kraak de code
Kijkstof weet dat je als docent soms weinig tijd hebt om je eigen materiaal te ontwikkelen. In de shop bied ik twee educatieve escaperooms aan met als onderwerpen Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn.